Британската полиция изгуби 150 хиляди записа в базата данни на потенциални нарушители

...
Британската полиция изгуби 150 хиляди записа в базата данни на потенциални нарушители
Коментари Харесай

Срив изтри стотици хиляди файла в полицейската база данни на Острова

Британската полиция изгуби 150 хиляди записа в базата данни на евентуални извършители вследствие на нередовност в софтуера. Грешката е довела до заличаване на пръстови отпечатъци, ДНК проби и информация за арестите на хиляди хора, които преди този момент са били арестувани от полицията по съмнения в осъществяване на закононарушения, само че по-късно са били освободени или оправдани от съдилищата, оповестява националният всекидневник The Times, представен от Агенция " Фокус ". 

Според източници на вестника, данните са изчезнали предходната седмица и до момента специалистите изключват опцията хакери да са причина за казуса. Мащабът на вредите към момента не е изцяло оценен. Експертите се пробват да възстановят част от изгубените данни.

„ Наясно сме с проблемите с базата данни на националната полиция и работим в тясно съдействие с държавното управление, с цел да оценим евентуалното влияние на случая върху нашата работа “, съобщи представител на Националния съвет на началниците на полицията.

Записите, съдържащи информация за към този момент наказани нарушители, не са били развалени вследствие на срутва, само че чиновниците на реда няма да могат да разпознават благодарение на единна електронна база данни обвинени, които преди този момент са попаднали в полезрението на полицията, само че по-късно са освободени заради липса на доказателства.

Вестникът напомня, че вследствие на отделянето на Обединеното кралство от Европейски Съюз на английската полиция стана доста по-трудно да черпи информация от базите данни на европейските си сътрудници. Освен това, съгласно The Times, издаването на английски визи е спряно за два дни, защото полицейската база данни се употребява за инспекция на претендентите за нарушавания на закона. Към момента обработката на визи е обновена с решението на Министерството на вътрешните работи на Обединеното кралство.

През 2008 година Европейският съд по правата на индивида (ЕСПЧ) разпореди на английските управляващи да изтрият данни за арестувани лица, които не са били наказани в интервал от три години след задържане. Според The Times казусът със софтуера е зародил по време на автоматизираното заличаване на изтеклите записи. В момента английската полиция съхранява биометрични данни за наказани извършители за неопределен срок, само че това й право също се оспорва от Европейският съд по правата на индивида. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР